2020. május 02. 18:55 - Alexa Szabó

Meinklang Foam Rot

A vörös pét nat

(Scroll down for English)

Tegnap megérkezett a legújabb rendelésem a Pancs Piactól, és többek között ezt a csodálatos pét nat-ot is tartalmazta a csomag! Későbbiekben fogok majd írni a többi borról is, azonban tudjátok a napi feladat máris ki van pipálva egy kóstolt borral :)

A Meinklang pincészet Ausztriában helyezkedik el, a Fertő-tó mellett. A borászat teljes egészében biodinamikus műveléssel gondozza a területeit, ami azt jelenti, hogy vegyszermentesen kezelik a szőlőt és a bort is, illetve emellett a holdnaptárt, sőt, a napszakok vagy az évszakok ritmusát, körforgását is szem előtt tartják. Tehát igen komplex rendszerről van szó.

Nem éppen egy egyszerű borral kezdem a blogomat. Ugyanis nem túl gyakori, hogy vörösborból pét nat-ot készítenek. A pét nat olyan ősi módszer szerint készül (methode ancestral), amelyben a bort még azelőtt lepalackozzák, hogy az erjedés befejeződne. Így, mikor a mustban lévő természetes cukor átalakul alkohollá, melléktermékként megjelenik a CO2 buborékok formájában.

A bogyókat zúzott állapotban 5 napig erjesztették, majd lepréselték 20 gramm maradékcukorral, amely a palackban érte el a végső formáját. 9 hónap után pedig kézzel degorzsálták. 80% gamaret és 20% kékfrankos szőlőből készült. Szűretlen. Színében pompázatos meggy, amelyet ízében is hoz. Első kóstoláskor 7-9°C-os lehetett a bor. Majd miután felmelegedett és kiszellőzött, átváltott egy teljesen más ízvilággá. Kissé zöldséges, paradicsomos, oregánós lett. Illatában pedig jött ugyanúgy az oregánó és a kakukkfű is. Mintha egy másik bort kóstoltam volna!

Igyatok bort, mert az jó!

meinklang_foam_rot.jpeg

Yesterday my new pack has arrived from Pancs Market. I have ordered more wines, but one of them was this amazing red pét nat. Later I am going to write about the other wines as well, but now the daily task has completed by tasting this Meinklang Foam Rot!

Meinklang winery is located in Austria, near to Lake Fertő. The winery uses the biodynamic method, which means they cultivate the vine without pesticides, and besides, take into consideration the Moon calendar as well. Moreover, the rhythms and cycles of the seasons are also kept in mind.
 
I cannot say this wine is simple. It is very rare when someone is making pét nat from a red grape. And what is pét nat? It is an old wine-making procedure, it is name is methode ancestral, which means the wine is bottled before fully completing its first fermentation, allowing carbon dioxide to be produced by the natural sugars found in the grapes
 
They have started fermentation on the mash for 5 days. After pressing the wine, it was bottled with 20 grams residual sugar and finished naturally fermented in the bottle. After 9 months it was hand disgorged. 80% Gamaret and 20% Blaufränkisch. Unfiltered. In the color, it is black cherry, even in the taste as well. At the time of the first taste, the wine was around 7-9°C. A bit later, when it reached room temperature, the wine has shown another face! The taste has changed for vegetable, tomato, and oregano. The smell was the same oregano and thyme. It was definitely another experience!
So if you want to try something rare and extravaganza, I highly recommend this wine!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alexaszabo.blog.hu/api/trackback/id/tr4215655172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása