(Scroll down for English)
Tegnap megérkezett a legújabb rendelésem a Pancs Piactól, és többek között ezt a csodálatos pét nat-ot is tartalmazta a csomag! Későbbiekben fogok majd írni a többi borról is, azonban tudjátok a napi feladat máris ki van pipálva egy kóstolt borral :)
A Meinklang pincészet Ausztriában helyezkedik el, a Fertő-tó mellett. A borászat teljes egészében biodinamikus műveléssel gondozza a területeit, ami azt jelenti, hogy vegyszermentesen kezelik a szőlőt és a bort is, illetve emellett a holdnaptárt, sőt, a napszakok vagy az évszakok ritmusát, körforgását is szem előtt tartják. Tehát igen komplex rendszerről van szó.
Nem éppen egy egyszerű borral kezdem a blogomat. Ugyanis nem túl gyakori, hogy vörösborból pét nat-ot készítenek. A pét nat olyan ősi módszer szerint készül (methode ancestral), amelyben a bort még azelőtt lepalackozzák, hogy az erjedés befejeződne. Így, mikor a mustban lévő természetes cukor átalakul alkohollá, melléktermékként megjelenik a CO2 buborékok formájában.
A bogyókat zúzott állapotban 5 napig erjesztették, majd lepréselték 20 gramm maradékcukorral, amely a palackban érte el a végső formáját. 9 hónap után pedig kézzel degorzsálták. 80% gamaret és 20% kékfrankos szőlőből készült. Szűretlen. Színében pompázatos meggy, amelyet ízében is hoz. Első kóstoláskor 7-9°C-os lehetett a bor. Majd miután felmelegedett és kiszellőzött, átváltott egy teljesen más ízvilággá. Kissé zöldséges, paradicsomos, oregánós lett. Illatában pedig jött ugyanúgy az oregánó és a kakukkfű is. Mintha egy másik bort kóstoltam volna!
Igyatok bort, mert az jó!
Yesterday my new pack has arrived from Pancs Market. I have ordered more wines, but one of them was this amazing red pét nat. Later I am going to write about the other wines as well, but now the daily task has completed by tasting this Meinklang Foam Rot!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.