2020. május 24. 19:20 - Alexa Szabó

Bencze Chenin Blanc 2018

(Scroll down for English)

Szerintem Pisti az, aki óriási változáson esett át borkészítés szempontjából 2011-től egészen mostanáig Magyarországon. Emlékszem, mikor körülbelül 3 éve voltam egy borkóstolóján, akkor még használt ként. Ahhoz képest ma már próbál teljesen természetes borokat készíteni, 2018 óta a ként is elhagyta boraiból, illetve gyakran alkalmazza a biodinamikus művelésmódot, hogy elkészítse a szőlőből a nagybetűs bort!

Pisti 180 fokos fordulattal az IT világából tért át a borkészítés világába. Először csak egy 3000 m2 területen kezdett el gazdálkodni a Szent György-hegyen. Majd onnantól nem volt megállás. Hirtelen 20 hektárra nőtte ki magát úgy, hogy 2013-ban még pincéje sem volt a borászatnak. Így 2013 a pincekeresésről, és az első nagy évjáratról szólt. Ha jellemezni kellene a mostani elkészítés metódusát: kén nélküli borok, Hold-naptárat figyelembe véve, biodinamikus művelés, kézi szüret, lábbal csömöszölés, nincs szűrés, acél helyett üvegszálas edények, minél kevesebb fejtés, és ami a legfontosabb a gépeket teljesen elhagyva. Minden olyan dolog, ami még közelebb hozza a bort a természetes énjéhez.

Chenin Blanc 2018: egyik fele amfórában, míg másik fele kis hordóban erjedt. 2014-ben Pisti által telepített francia szőlőfajta. Szűretlen, derítetlen, kén hozzáadása nélkül. 10 hónapig volt seprőn, majd palackozva lett kézzel. Ízében fehércsokis, citrusos. Illatában parfümös, ropogós. Izgalmas kombinációt ad!

Ha felkeltette az érdeklődésedet, a Pancs piac oldalán tudod megvásárolni!

chenin_blanc_2018.jpeg

In my opinion, Pisti is the person who changed a lot in terms of winemaking from 2011 until now. I remember when I was on his winetasting 3 years ago, he used sulfite, etc. If I should compare he makes as natural wines as he can right now. From 2018 he is making wine without sulfites, and try to cultivate a biodynamical way.

With a 180 degree turn, Pisti came from the IT sector to the winemaking world. Big change! In the beginning he has got just 3000 m2 on the Szent György Hill. But after that, there was no stop! The area has grown to 20 hectares immediately, so he didn't even have a cellar at all. 2013 was about cellar-searching and about the first big vintage. If I should describe now his technology of winemaking: without sulfites, considering lunar calendar, biodynamic cultivation, harvesting by hands, tampering by feet, no filtration, fiberglass instead of steel, less shelling, and the most important is that without machines. Everything which brings closer the natural face of the wine.

Chenin Blanc 2018: half of the juice was fermented and aged in clay amphoras the other half in oak. This French grape was planted by Pisti himself in 2014. No filtration and disgorge. After 10 months on the fine lees it was bottled by hand. On the palate it is white chocolate and citrus. On the nose it is perfumed and crispy. It brings a very exciting combination!

If you are interested in this wine, you can buy it on Pancs Market.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alexaszabo.blog.hu/api/trackback/id/tr9915715092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása