2020. július 26. 19:47 - Alexa Szabó

Marto Wines Weiss 2018

(Scroll down for English)

Visszatértem! Még pedig nem is egy akármilyen borral, egy nem is akármilyen helyről!

Pár hónapja nyitott egy új hely a Lázár utcában, a Marlou wine bar & shop. Borok felhozatala szemrevételezendő azok számára is, akik még csak barátkoznak a natúr borokkal. Borbár, borbolt és bisztróként is üzemel a hely. A tulajdonos pedig mindenben szívesen segít, és akár hajnalig tartó sztorikat tud mesélni a borokról. Úgyhogy mindenképp érdemes elnézni hozzá, ugyanis a borok többsége külföldről érkezett a polcokra, olyanok, amelyeket eddig nem lehetett itthon kapni.

Marto borászat Németországban helyezkedik el, a Rheinhessen régióban. Teljesen szűretlen és derítetlen borokat készítenek, minél kevesebb kén hozzáadásával. A Weiss egy 2018-as bor, a két őshonos német fajta, a rajnai rizling, rizlingszilváni, illetve két kisebb mennyiségben tartalmazó fajta házasításából  születve. A biodinamika oltárának áldozva magam (és mivel a szakdolgozatomat is erről szeretném írni) egy gyümölcsnapon bontottam fel ezt a narancsbort. Azt mondják, olyankor a legkellemesebb bort kóstolni, és az ízek is sokkal jobbak, mint egy gyökérnapon például. Már 4. napja kóstolom, és ma van azóta először, hogy gyökérnap van. Érezhető. Na de kezdjük azzal, mikor felbontottam. Számomra illatában olyan, mintha egy pohár baracklébe egy kis citromhéjat spricceltek volna bele. Kevés mentalevél is érezhető. Ízében savdús és tropikális. Mint egy izgalmas koktél :)) Amit észrevettem a napok múlásával, főleg mára, hogy vesztett az erejéből, ízében még mindig ugyanolyan jó, persze ez betudható a gyökérnapnak is.

Remélem kedvet kaptatok Marto borához! A Marlou borbárba mindenképp nézzetek be, és érdemes ebből a borból is venni 1-2 palackkal otthonra, de ajánlatos felbontás után 2 napon belül elfogyasztani! Ui.: gyümölcsnaaap!

marto_weiss.jpeg

I am back! With an interesting wine, from a must-to-try place!

A few months ago a new place was opened in Lázár Street, the Marlou wine bar & shop. The wine lineup is well worth a try for those too who are just started to interest in natural wines. It operates as a wine bar, wine shop and bistro as well. The owner is always helpful and can tell stories about wine even until dawn. Thus it is deserving to hop in, because most of the wines are not from Hungary, and were not available here before!

Marto winery is located in Germany, in the Rheinhessen region. No additives and no filtration in the wines and they try to add as few sulfites as they can. This wine is a field blend mostly from Riesling and Müller-Thurgau. To show my enthusiasm to the biodynamic wine-producing (and as I will write my thesis about this topic) I opened this orange wine on a fruit day. They say it is better to taste the wine these days, and the flavor is better too than for example on a root day. This is the 4th day I am tasting this wine, and this is the first root day since that time. Point taken. But let's start with the day when I opened it. On the nose, it is like when there is a sprinkle of lemon zest in a glass of peach juice. I can sense a bit of mint leaf too. The taste is very acidic and tropical. Like a gripping cocktail :)) What I realized days later, even for today, that it has been lost its power, the internode is similar good, but maybe it is because of the root day. On the whole, this wine is really exciting, bright, and energetic.

I hope you pique about Marto's wine! But for sure checkout Marlou and buy some bottles from this wine, but I recommend to drink it in 2 days after opening! Ps.: fruit day!!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alexaszabo.blog.hu/api/trackback/id/tr216077248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása