2020. szeptember 28. 09:06 - Alexa Szabó

Abeles Zweigelt 2019

(Scroll down for English)

Akinek nem ismerős az Abeles présház, esetleg Holass néven hallhatott róla Európában. Eddig főleg exportra készítette borait Halász Imre több Michelin-csillagos étteremnek, azonban elkezdett egy kisebb mennyiséget belőle az itthoni piacon is megmutatni. Amit nagyon jól tett!

Imre a hagyományos, és minél természetesebb borkészítési módnak szenteli a mindennapjait. Sümegen kezdett el először kísérletezni, majd utána kibővült somlói területekkel is a birtok. Nincs szűrés, sem derítés, a bor minimális kénnel, organikusan művelve, natúrboros stílusban lett elkészítve, vödörrel fejtve, Spediel-tojásban erjesztve, kézzel palazkozva. Csak egy párat említve a sok művelet közül, ami igen szimpatikus képet alakít ki számomra a pincéről.

Zweigelt, 2019-es évjárat. Tölgyfa hordóban érlelve, szinte teljesen kénmentesen készítve. Bontás után illatában földes, és pörköltes jegyek voltak felfedezhetők benne. Másnapra azonban teljesen bogyós gyümölcs illatot vett fel. Színe sötétlilás. Ízében ribizlis, ásványos, naturális. Kissé emlékeztet az íze Barnagék Dzsúzára. A Hold-naptárat figyelembe véve gyülmöcsnapon kóstoltam mind a kétszer. Épp, hogy kissé behűtve ajánlott kóstolni. Aminek az a hátulütője, hogy hamar el fog fogyni :)

Ha szeretnéd kipróbálni ezt a különlegességet, akkor a Marlou wine bar & store-ban megtalálod!

img_4108.jpeg

If you are not familiar with the Abeles winery, maybe you have heard about it as Holass in Europe. So far Imre Halász made wines mainly for export for Michelin Star Restaurants yet he started to show a small part of them in front of the Hungarian audience. Which was a really good idea!

Imre cultivates the wine in a traditional way and as naturally as possible. He started the cultivation in Sümeg and then expanded to some area from Somló. No filtering and disgorging, little sulfite, organic cultivation method, natural wine way, fermented  in Speidel egg, bottling by hand. Just to mention some from the many actions, which gives a good impression for me.

Zweigelt, vintage 2019. Aged in an oak barrel, almost without sulfites. After opening the bottle, in the nose, I can discover earthy and stewish notes. For the second day, it totally changed for berry aroma. It has a dark lilac color. Redcurrant, mineral, and natural on the palate. It reminds me of a bit in taste for Barnag's Dzsúz. Considering the Lunar calendar I tried it on fruit day even twice. I recommend tasting a little chilled. The drawback is that you will drink it very quickly :) 

If you would like to try this specialty then you can find it at Marlou wine bar & store!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alexaszabo.blog.hu/api/trackback/id/tr3116204910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása