2020. május 07. 20:10 - Alexa Szabó

réka.koncz Óra 2018

(Scroll down for English)

A Pancs Piactól rendelt csomagomban, ez a kedves bor is helyet foglalt. Nagyon izgatottan vártam Koncz Réka borait, ugyanis 2-3 hónapja fedeztem őt fel Instagramon, és nagyon felkeltette az érdeklődésemet. A 2018-as évjárat a harmadik, amit készített.

Réka története azért is kezdett el érdekelni, mert nem ezen a pályán indult el. Kedvenc részem, mikor 10. osztályban fogalmazást kellett írnia "Mi lennék" címmel, és ő így fogalmazott: "Szőlőszem lennék, életemet adnám a jó borért." Majd pályályát kertészmérnökként folytatta, amikor is Az interspecifikus szőlőfajták borairól írta diplomamunkáját. Aztán jött Dánia, és az agrármérnök MSc képzés, ahol időközben csatlakozott a Terroiristen-hez, és megismerkedett az adalékmentes borok világával. Itt már tudta, hogy egyszer saját bort szeretne készíteni! Ma már Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Barabás község határában található Tipet hegyen készíti borait. A terület azért is különleges, mert vulkanikus eredetű ásványokból áll a talaja. Kevesebb, mint 3 hektáron, ökológiai műveléssel termeli az alábbi fajtákat: Királyleányka, Rajnai rizling, Furmint és Hárslevelű.

És akkor a borról: Azért ezt a nevet kapta a bor, mert ez egy szójáték az "orange" és a d'or, mint arany keverékéből. Illetve azt is jelenti az Óra, hogy a borásznak sok időre van szüksége, ha meg akarja ismerni a saját terroirját, a szakma miértjét és hogyanját. 2018-as évjárat, Királyleányka, Rajnai Rizling, Furmint és Hárslevelű házasításából. Lebogyózás után 5 napig áztatta héjon, így ez egy narancsbor, nevéből adódóan is. Tankba került. Nem használt hordót. Nincs szűrve, és derítve sem. Aranysárgán csillog, pohárba kitöltve egy kis pezsgést lehet felfedezni. Még nagyon friss illatában, kíváncsi leszek rá, majd 2-3 év múlva is! Ízében őszibarack és nektarin fedezhető fel. Kint felejtve az asztalon, pár óra múlva már más ízt leltem fel: érett sajt. Imádom!

Ha szeretnétek rendelni, akkor az alábbi oldalon megtaláljátok.

reka_koncz_ora.jpeg

In the package that I have ordered from Pancs Market, I had this pretty amazing wine as well. I was so excited about Réka Koncz's wines, because I have discovered her on Instagram 2-3 months ago, and it aroused my interest very much. This 2018 is the third vintage in her cellar.

Réka's story was very interesting for me because she had not got a future plan for having a winery once. My favorite part is when she was in 10th grade and she needed to write an essay about: What would I be? And she wrote: "I would be a grape, and that I would give my life for good wine." She studied Horticultural Engineering at the University of Debrecen and wrote her thesis on Wine made of interspecific hybrid grape varieties. After that, she did Master's in Agriculture in Denmark. During that time she started to get interested in natural wines and was already thinking of making her own wine in Hungary. So we are here now, she is making wine in Barabás, Hungary on Tipet Mountain. The area is very special because it is from minerals of volcanic origin. She cultivates less than 3 hectares, organic way. The grapes are Királyleányka, Rhine Riesling, Furmint, and Hárslevelű.

Finally about the wine: Réka gave this name to the wine because it is a wordplay from "orange" and d'or which means gold. Moreover, Óra (Hour) means that the winemaker needs a lot of time to discover the terroir, and how and why this profession works. The vintage is 2018, a field blend of Királyleányka, Rhine Riesling, Furmint and Hárslevelű. It was macerated for 5 days in an open cask, destemmed. So it is an orange wine like from the name too. Orange wines are known for the long maceration. No filtration, no wood, and no fining. The color is glittering like golden. I have discovered a bit sparkling when I have poured it in the glass. In the nose it is very fresh, I will be very curious about this wine in 2-3 years. On the palate, I can feel peach and nectarine. If we leave it on the table for a few hours it will have a new kinda taste: aged cheese. I love this wine!

If you want to order, you can find it here.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alexaszabo.blog.hu/api/trackback/id/tr3815659990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása