2020. június 01. 19:51 - Alexa Szabó

Grand Vin de Barnag Dzsúz 2

(Scroll down for English)

Hol is kezdjem. Barnag. Általában az emberek 99%-a még nem is hallott róla, viszont annál különlegesebb hely. Kezdetek óta figyelem Bencééket, és szerintem igen csak figyelemre méltó, amit ilyen kevés idő alatt megalkottak. Kóstoltam az első pét nat-jukat is, és atyaég! Hogy tud valaki elsőre ilyet készíteni? - Tettem fel a kérdést magamnak. 2019-ben jelent meg az első hivatalos évjáratuk. Most már a másodikat kóstolhatjuk, ugyanis az első egy az egyben 6 hónap alatt el is fogyott. Ez igenis nagy teljesítmény egy új borászat esetén. Na most térjünk vissza Barnagra. Barnag a Balaton-felvidéken helyezkedik el, Nagyvázsonyhoz közel. Mindösszesen egy 100 főt számláló településről beszélünk. Bencéék egy hektáron gazdálkodnak organikusan. Már meg sem kell említenem, hogy természetesen ők is natúrborokat készítenek. A művelés során a szőlőt nem éri felszívódó vegyszer, és a borkészítés folyamatába is a lehető legkisebb mértékben avatkoznak be. Egyedül kis minimális kén, amit hozzáadnak a boraikhoz.

És akkor a Dzsúz 2: 2019-es évjárat. Cabernet Sauvignon szőlőfajtából. 2 hétig egész fürtösen spontán erjedt, majd 8 hónapig érett 500 literes tölgyfa hordóban. Szűretlen, derítetlen egy kis kén hozzáadásával. Színe, akár egy eperlé. Illatában az elején csodálatosan berobbanó cseresznye fogad, később pedig átalakul egy kis tejcsokoládés illattá. Ízében pedig szavak nincsenek! Cseresznyelé, pici gyógynövényesség, és vegetális jegyek is felfedezhetők.

Engem megvettek :)

Ha szeretnétek beszerezni, akkor a Konyhában biztosan van még egy pár palackkal!

grand_vin_de_barnag_dzsuz2.JPEG

Where should I start? Barnag. 99% of people have never heard about it before, but it's a really special place. From the beginning, I pay attention to Bence's work, and in my opinion, it is very remarkable what they have done in so little time. I have tried their first pét nat and OMG! How could someone make something like this for the very first try? - I asked myself. Their first official vintage was published in 2019.  We can taste the 2nd vintage now because the first one ran out of stock in 6 months! This is a big achievement for a newcomer winery in a very short time. Thus go back to Barnag. It is located at Balaton Uplands, near Nagyvázsony. It is a very small village with a population of 100 people in total. They cultivate organic on 1 hectare.  I think it is no need to mention, they make natural wines of course. They don't use pesticides and try to make them as low intervention as they can. They add just a little sulfite.

It is time to talk about Dzsúz 2: Vintage from 2019. Cabernet Sauvignon. It was fermented natural whole bunch for 2 weeks and aging in 500 liters oak barrel for 8 months. Unfiltered and unfined with a bit of sulfite. Colour is like a strawberry juice (the name Dzsúz means juice). On the nose, we are greeted by a wonderfully exploding cherry, after some time it gets a bit of milk chocolate. And in the taste...no words to describe. Cherry juice, a hint of herbs and vegetal notes can be discoverable.

They totally bought me!

If you would like to get it, I am sure you will find some at Konyha.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alexaszabo.blog.hu/api/trackback/id/tr7315728750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása